معرفی کتاب انسان شناسی قرآن(از سری کتاب های کتابخوان اردیبهشت)
عنوان کتاب: انسانشناسی قرآن
نویسنده: مرتضی مطهری
انتشارات: صدرا / تعداد صفحات: ۲۹۳
بزرگی به شاگردش گفت: ما نسبت به قرآن کبر داریم؛
شاگرد گفت: استاد معنای این سخن چیست؟
استاد گفت: یعنی برای اینکه بفهمیم در این عالم چه خبر است، حاضریم همه چیز بخوانیم اِلّا کاتالوگ سازنده را که میشود «قرآن».
استاد مطهری در این کتاب به زبانی ساده و همه فهم به تعدادی از مهمترین و بنیادیترین سؤالات درباره انسان، مبتنی بر آیات قرآن و روایات و مباحث عقلی و مستدل پاسخ گفتهاست. سؤالاتی نظیر رابطه قضا و قدر با اختیار چیست؟ چرا خداوند در این عالم از طریق اسباب کار میکند؟ هدف از خلقت چه بوده است؟ آیا از منظر قرآن نیکی و بدی در این دنیا هم عکسالعمل دارد؟ معنای این سخن که خداوند، انسان را گمراه میکند چیست؟ چرا خداوند زمانی که از بهشت سخن گفته بیشتر از نعمات محسوس و مادی آن اوصافی بیان شده و از نعمات معنوی بهشت کمتر سخنی به میان آمده است؟ معنای اینکه خدا در قرآن فرموده است که ای انسان خودت را فراموش نکن یعنی چه!؟
استاد در خلال مباحث عمیق و دقیق خود در موضوعات مختلف، بعد از ذکر نظرات دیگر اندیشمندان به تحلیل عقلی و منطقی آنها نیز پرداخته است که این مطلب از مزیتهای برجسته کتاب برای مخاطب به شمار میرود. برخی اندیشمندانی که استادِ شهید به نقد و تحلیل آراء ایشان به فراخور موضوعات مطرح شده در کتاب پرداختهاند عبارتند از: برتراند راسل، گاندی، مارکس، فروید، علی الوردی، لنین، نیچه و...
استفاده گسترده و البته بهجای شهید مطهری از احادیث معصومین علیهم السلام و نظر دیگر متفکران بزرگ اسلامی و ذکر اشعار و حکایات جالب توجه در حین بیان مباحث، از دیگر عواملی است که بر جذابیت و فهم هر چه بهتر مطالب کتاب میافزاید.
آیا ظالم سالم است؟
این ضرب المثل در فرھنگ ما یکی از نمادھای کفر و نفاق آشکار و جنگی علنی بر علیه دین و معارف انسانی است که ستم و گناه را تقدیس می کند .ما با تجربه درمانگری خود که به اعماق پنھان و پس پرده ھزاران زندگی وارد شده ایم به باطل و دروغ بودن این شعار رسیده ایم که « ظالم ،سالم است ».آنچه که مردم را به چنین باور کذائی و کافرانه و ظالمانه می رساند نگاه قشری و ریائی آنان به زندگی دیگران است . گوئی ھر که بیشتر می خورد و می خندد و می رقصد خوشبخت تر است .درحالیکه اتفاقاً آنانکه متشنج تر و معذبترند بیشتر تظاھر به خوشی و شادی می کنند تا مردم را بفریبند
از کتاب " دایره المعارف عرفانی " جلد پنجم ص252